Followers

Nuffnang

Pages

21 August 2016

Giveaway Amsterdam by SpendaLusuh


Giveaway Amsterdam by SpendaLusuh

Klik banner untuk join !

Syarat-syaratnya ialah:

  • Follow Blog SpendaLusuh (bagi yg belum follow).
  • Like facebook page SpendaLusuh (bagi yg belum like)
  • Buat satu entry bertajuk “Giveaway Amsterdam by SpendaLusuh”
  • Copy & Paste poster kat atas tu dan backlink ke entry ni.
  • Comment sambil bubuh link post kat bawah.
  • Click lah jugak semua nuffnang ads yang ada kat blog 


Hadiah2 merupakan:

1. Fridge magnet Amsterdam x 4




2. Key chain Holland x 3

3. Coin purse Amsterdam x 3



- Pemenang2 akan ditentukan samada melalui cabutan dan jugak perkara2 lain...
- Kalau sempat, keputusan akan diumumkan pada 25/9/2016.

Done join! Harap-harap dapat magnet fridge & coin purse hehehe. Over je mintak dua haha. Hopefully dapatlahh. Aminn. Saya sudah, anda bila lagi? Jom join ga ni. Good luck semuaa !  ^_^

17 August 2016

Sarah Bett's Giveaway !



Hai gaiss. Okay, so kali ini aku nak share la siapa siapa yang terasa nak join giveaway ni. Hari tu jalan jalan pastu terjumpa pulak ga ni. So tengok hadiah macam menarik je cuba jela kann hehe. Dah la minah salleh punya giveaway tapi apa salahnyaa hahaha. Okay, though about a week lebih dah start, but we still have the chance ! This giveaway is open internationally and will end soon on 22th August 2016 ! So don't lose your chance to win ! There's still a few days more !

So what you have to do? Just check this out and follow the simple instructions given. Well, what's the giveaway would she give to you? These might be yours ! Or me ;)

Click on this banner to watch how you can easily join and stand a chance to win !


BACK TO SCHOOL! What's In My Backpack? 2016 + HUGE GIVEAWAY (School Essentials & Supplies!)
These are all of my school supplies and essentials that I have in my backpack for school + a few extras that I thought I would pick up for you as something special! :D I thought I would include a giveaway to help one of you out and I know you guys loved my last giveaway that I held in my previous back to school supplies haul! 


Snapchat & Instagram: @sarahjanebetts

LINKS (WHERE TO FIND ME!):

Instagram: @sarahjanebetts
Snapchat: @sarahjanebetts
Twitter: @SarahBettss
Facebook: https://www.facebook.com/sarah.betts.52
YouNow: https://www.younow.com/SarahBetts

________________________

BACK TO SCHOOL 2016 PLAYLIST: http://bit.ly/29KBXPM

________________________

Giveaway Info:
- This giveaway is open internationally
- The giveaway is to give back to my subscribers, so if you like, subscribe! 
- Entering on both Twitter AND Instagram counts as two entries!

Instagram: 
- Follow my Instagram account @sarahjanebetts
- Repost the giveaway photo using the hashtag #SARAHSBTSGIVEAWAY
Photo Link: https://www.instagram.com/p/BI0l9xchYuk

Twitter:
- Follow my Twitter account @sarahbettss
- Retweet the giveaway photo using the hashtag #SARAHSBTSGIVEAWAY
Photo Link: https://twitter.com/SarahBettss/statu...

The giveaway will end on the 22nd of August 2016 and I will contact the winner via Twitter or Instagram DM :D 
If you're under the age of 16, just make sure you have parental permission to enter xo

___________________________

BACK TO SCHOOL VIDEOS FOR 2016!

10 Back to School Life Hacks! 2016! Easy Life Hacks + DIY Life Hacks You Need To Try! - http://bit.ly/29RiJXF
Back To School Supplies Haul 2016! + GIVEAWAY! (Stationery Haul for School!) - http://bit.ly/29XtjzT
DIY BACK TO SCHOOL SUPPLIES 2016! + What's in my Emergency Kit for School! Pencil Pouch / Case! - http://bit.ly/29KDN2Y
10 EASY DIY SCHOOL SUPPLIES FOR BACK TO SCHOOL 2016! Binders, Notebooks, Pencil Case, Organization! - http://bit.ly/2aaRcpC

___________________________


Okay, done ! So, what are you waiting for? Click the link right now and join! Good luck then and wish for me also okay ! Kalau tak nak join or rasa 1% je chance nak menang tuuu, hmm takpela. Tengok je video tu. Best apaa ! Tengok okay? BUT kalau tengok video tu nanti better pasang subtitles kat setting tu eh (for the person like me). If you have watched the video, you will understand what I mean. Hehe. Okay then. See you soon ! Have a great day !



Medical Check up & Ambil Darah


Hai gaiss. Haa sempena nak masuk u ni, of course la macam-macam benda nak kena buat kan. Though tinggal seminggu je lagi tapi nothing yang aku dah packing. Borang pun tak isi lagi ni hmm. Dasar pemalas betul huhu. Okay okay lepas ni kita buat. So yang dah buat setakat ni medical check up dan ambil darah. Yang lain belum kot hehe. Okay jadi medical check up dah buat tapi belum habis betul sebenarnya. 

Semalam buat check up yang lain-lain tu tapi belum jumpa doktor untuk pengesahan bagai-bagai tu. And pagi tadi aku kena ambil darah. Well, sebagai bakal pelajar MLT of UiTM ni kan, kenalah test macam macam. Kena test hepatitis b & c dan juga test HIV. And test buta warna (but why I think that I didnt do the buta warna test tu ek hmm). Okay la whatever. Sebenarnya nak cerita pasal ambil darah tu. Aku ni jenis yang tak berapa suka bila something tajam tajam ni masuk dalam badan aku. So takut juga masa nak ambil darah tadi hehe. Nurse tu start ikat kat lengan atas tu then aku pun mula laa. 

90s 1992 anxiety waynes world garth

Lepas nurse tu dah ikat, mestilah nak cucuk. Okay, aku pandang tempat lain. Aku tak nak tengok. Serius aku tak pandang langsung time nurse tu cucuk, dari awal sampai habis.

Sakit wehh bila dia cucuk jarum. Nak menangis je rasanya huhu. Okay tak la, over je tu. Mana ada nangis haha. Just, I can't look at it. Lama pulak tu dia ambil darah. And I was like, lamanyaaaa. Cepatlah, sakit dah ni. Lebih kurang la hahaha. Aku macam nampak sipi sipi la yang nurse tu tukar apa entah. Like tukar from a container to another one. Not a container la, test tube macam tu kot. Serius memang aku tak nampak sebab aku tak tengok. Aku takut nak tengok jarum yang tercucuk kat lengan tu. Macam seram semacam je haha.

Then selesai la. Letak kapas and tape tu (is it call tape? okay I dont know huhu). Terasa sakit kena cucuk tu sampai ke rumah. Lepas tu aku act macam tak boleh nak gerak tangan kiri tu (aku buat kat tangan kiri). Make it at comfortable condition supaya aku tak rasa sakit. Kononnya. Lepas tu, aku tetiba terfikir. Eh apa yang aku sakit sebenarnya. Sakit kena cucuk or sebenarnya sakit tu disebabkan tape yang kena lekat kat lengan tu? Sakit apa kena lekat dengan tape kann. Bila buka tu rasa macam nak tercabut bulu roma kulit macam macam semua laa.

Action je lebih. Aku rasa sebenarnya tape yang melekat tu sebenarnya yang sakit hahaha. Kena cucuk tu of course la sakit. But aku dah buka dah tape tu and terasa la sakit tuu. Sakit nak buka tape tu, bukan terasa sakit kena cucuk tu. Hehe. Okayy so selesai la cerita ambil darah. Cehh over je. Ambil darah je pun. Memang la. Sorry, tapi lain orang lain rasanya okay? Aku memang tak suka benda benda like that huhu. Maybe thats why aku tak nak jadi doktor kot. Nanti aku main cucuk je jarum tu tak tengok pandang tempat lain hahaha. Maybe thats one of the reason but, honestly memang aku tak nak. Why? Entah laa.

Nah sedikit hadiah hehe ;)


Okay, done ! So maybe dalam 2 minggu aku kena tunggu untuk result hepatitis b & c, dan HIV. And also appointment with the doctor. So rasanya after orientasi nanti kena balik la nak dapat pengesahan doktor tu and the result also. Semoga semuanya dipermudahkan urusan oleh Allah. Semoga tiada apa-apa dan bolehlah sambung belajar MLT ni dengan tenang. Aminn..

Moga bertemu lagi di entri yang baru. Have a great day then ! Thank you for reading :)



10 August 2016

Sambung Belajar !


Hai gaiss. Alhamdulillah, minggu ni ada la dapat berita gembira sikit. Bolehlah.. Hehe. Tahu kann minggu ni keputusan upu dah keluar Isnin hari tu untuk geng-geng lepasan stpm/asasi/matrikulasi/diploma and apa lagi la kan. Haa anda anda yang dah terima result tu kongsi la sikit hehe. 

So I have checked the result and alhamdulillah keputusannya boleh laa nak terima. Haha. To be honest la kan, aku tak tahu nak rasa okay ke happy ke excited yang teramat ke dapat course ni. Aku tak tahu aku minat apa, aku nak apa, ambition sebenar-benarnya apa, aku nak bidang apa, memang aku tak tahu apa keputusan yang aku nak. Masa isi upu hari tu pun main rembat jelaa yang mana macam best je tu haa ambil laa. Hehe. So bila dapat keputusannya, aku cuma rasa bersyukur, alhamdulillah la dapat result tu.

Haa membebel je banyak tapi tak cakap pun course apa kan. Sabar ye nak. Alhamdulillah bersyukur saya ke hadrat Illahi dengan keputusan ini. Mudah-mudahan keputusan ini adalah yang terbaik buat sayaaa. Jadi......... saya telah ditawarkan semula ke UiTM Puncak Alam dalam jurusan Sarjana Muda Teknologi Makmal Perubatan. Yeayy ! Hahaha. Akhirnya kembali jua ke palam. Jodoh tak ke mana, di situ jua saya datang. Dulu saya pernah ye belajar di situ for one semester sebelum anak-anak asasi semua berpindah ke dengkil. So maybe ni kira macam hajat tercapai rindu terlerai la 'kononnya' balik semula ke palam. Haha.

Jadi, Insyaallah lepas ni saya akan sambung belajar di UiTM Puncak Alam, jurusan Sarjana Muda Teknologi Makmal Perubatan. Course ni adalah my fourth choice dalam list upu tu. First and third ukm which yang memang aku dah jangka takkan dapat (HAHAHA). Second UPM, biomedik. Akhirnya dapat la fourth choice (okay la tu kan kan). Hujung bulan ni daftar dan course ni selama 8 semester which means 4 years la I guess kan. Lama woii. Takpelaa, pejam celik pejam celik sekejap je tuu. Lagipun nak tuntut ilmu kann hehe  ;)

Apa-apa pun setakat ni itu aje la yang dapat saya kongsikan. Lepas ni nak kena prepare segala benda nak masuk u. Serius, takut jugak ni nak masuk dah. Plus, aku tak la tahu sangat pasal course ni. Just tahu sikit-sikit la. Pernah aku search, pastu ada la aku jumpa satu blog ni. Dia kata course bolehlah sesuai untuk orang yang jenis pendiam, tak berapa suka gaul dengan orang, suka duduk lab, haaa gitu laa. Macam kena je dengan aku ni hahahaha. Tapi aku suka okay nak bergaul dengan orang ! Just I need someone to approach me first. Hahahaha. Pastu katanya course ni banyak dalam lab, teori tu ada tapi macam kurang la kot. Banyak praktikal.

Hopefully I can get along very well with this course and can score very very well ! Aku nak score yang terbaik untuk course ni ! Ecehh semangat semacam je ni hahaha. Tapi memang itulah harapannya. Semoga dipermudahkan segala urusan untuk aku dan sahabat aku. Aminn. Doakan yang terbaik untuk kami okay.

Ohh tetapi bagi yang tidak berjaya dapat tempat untuk upu ni, jangan berkecil hati dan teruskan perjuangan anda ! Cuba buat rayuan okay? Jangan putus asa ! Insyaallah ada rezeki anda di luar sana. Don't give up, kipidap ! (fuhh, apesal hyper semacam nihh haha) And ! And ! To those yang mungkin tak dapat course yang nak sangat sangat tu, bertabah la ! Ada hikmah di sebalik semua tu. Mungkin korang rasa macam tak nak pulak course tu, hari tu masa upu terletak, takpe. Mungkin itu yang terbaik. Kalau boleh tukar cubalah kan. Tapi apa-apa pun, percayalah ! Semua yang Allah dah rancang untuk kita semuanya adalah yang terbaik.

Seperti firman Allah dalam Al Quran, surah al baqarah ayat 216 :

كُتِبَ عَلَيْكُمُ الْقِتَالُ وَهُوَ كُرْهٌ لَكُمْ ۖ وَعَسَىٰ أَنْ تَكْرَهُوا شَيْئًا وَهُوَ خَيْرٌ لَكُمْ ۖ وَعَسَىٰ أَنْ تُحِبُّوا شَيْئًا وَهُوَ شَرٌّ لَكُمْ ۗ وَاللَّهُ يَعْلَمُ وَأَنْتُمْ لَا تَعْلَمُونَ

Diwajibkan atas kamu berperang, padahal berperang itu adalah sesuatu yang kamu benci. Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.

Chill okay guys ! Okay la, lepas ni tunggu entri baru pulak. By the way, congrats kepada semua yang berjaya dan tidak berjaya dapat tempat di upu ! Ingat, everything happens for a reason ! All the best. Semoga berjaya ! Allahu yuftah 'alaikum !




7 August 2016

GIVEAWAY PERTAMA by FARAH SANUSI

klik banner untuk join


Hadiah-hadiah yang bakal di menangi:

1) Dianz vitamin - 2 pemenang
2) Kopi Pak Belalang -  5 pemenang
3) Shawl - 3 pemenang



Syarat penyertaan:

1. Follow blog Farah Sanusi

2. Follow instagram Farah Sanusi

3. Like facebook page Farah Sanusi

 4) Buat satu entri bertajuk "GIVEAWAY PERTAMA by FARAH SANUSI"
5) Copy banner kat atas dan backlink kan ke entri ni
6) Tinggalkan link entri anda kat ruang komen


*10 pemenang bertuah akan di pilih menggunakan random.org
Pemenang akan di umumkan pada 1 September 2016



Semoga berjaya gaiss ! Doakan aku jugak ;)



1 August 2016

Resipi Kek Batik Koko



Hai gaiss. Haa baiklah hari ni saya nak kongsi sikit resipi kek batik. Well, of course ini bukanlah resipi saya sebab I'm not good in this so I just googling and then found it! Saya try buat and alhamdulillah menjadi la jugak hehe. Sedapp. My sister pun tertanya-tanya how I made it because the cake was quite moist. Not too dry. Before this my sister ada jugak pernah buat tapi guna milo. But this time saya try guna koko and it worked ! Okay okay, tak payah buang masa lagi so jom kita ke resipi kek batik yang delicious. Senang je.


Bahan-bahan :

# 3 biji telur
# 250g mentega
# 1/2 cawan serbuk koko
# 3/4 tin susu pekat manis
# 1 sudu kecil esen vanilla
# Biskut marie (sebungkus)

serbuk koko

3 biji telur

sebungkus biskut marie yang telah dipatah-patahkan


Cara-cara :

1. Cairkan mentega di dalam periuk/kuali dengan api yang sederhana. Kemudian masukkan susu pekat dan kacau hingga sebati. Selesai kacau, tutup api dan tunggu lebih kurang 5 minit.


2. Jangan buka api. Masukkan telur dan kacau laju-laju sampai sebati supaya telur tak berketul-ketul (though saya punya rasanya ada berketul sikit huhuu). Setelah sebati, buka api perlahan kemudian masukkan koko dan esen vanilla. Kacau sebati tak tidak berketul.

3. Selesai kacau sampai sebati, tutup api dan masukkan pula biskut marie yang telah dipatah-patahkan. Depends berapa kali nak patahkan biskut tu and saya buat dua kali patah. Kacau bagi rata dan kena semua biskut tu. Selesai kacau, masukkan dalam loyang atau apa-apa bekas yang sesuai dan mampatkan. Simpan dalam peti ais dan kek batik siap sedia untuk dihidang !


Nah, kek batik koko siap ! Eh maaf la yang tepi tu dah potong dulu before ambil gambar hihi. Lupa nak ambil gambar dulu. Tapi nice la kan? Nampak moist kan.

 Okay, kek batik koko siap untuk dimakan. yummy ! (sorry tak berapa lawa potongannya hehe)


Baiklah selesai semuanya. Haa jangan lupa cuba resipi ni okay. Sedap tauu. Sekejapan je nak habis kek ni family aku makan haha. Apa-apa pun credits given to this source of recipe. Banyak resipi kat situ bolehlah cuba buat nanti ye ;)


Have a good day !



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...