Followers

Nuffnang

29 June 2016

Duit Raya Giveaway by SpendaLusuh



Hai gaiss. Rasa macam lama tak join giveaway. Kali ni nak join la sebab nak dapat duit raya. Cehh hahaha. Okay tak nak banyak cakap, jom ramai-ramai join ga ni !



Klik banner untuk join !

Syarat-syaratnya ialah:
üFollow Blog SpendaLusuh
üLike facebook page SpendaLusuh
üBuat satu entry bertajuk “Duit Raya Giveaway by SpendaLusuh
üCopy poster kat atas tu dan backlink ke entry ni.
üComment sambil bubuh link post kat bawah ni.
üClick lah jugak semua nuffnang ads yang ada kat blog ni sekaliye….hehehe

- Pemenang2 akan ditentukan melalui undian rawak.
- Keputusan akan diumumkan pada 14/7/2016.



Ehh, jangan lupa doakan saya menang ga ni. Hehe. Good luck juga pada sesiapa yang join ga ni.  :)




24 June 2016

Wife Material


Hai gaiss. Haa apesal topik kali ni lain macam je? Wife material ye. Agaknya saya nak cakap apa ek? Saya wife material? Saya bakal jadi wife? LOL. Jangan laa. Saya muda lagi ni heuheu. So sebenarnya topik 'wife material' ni tetiba je muncul dalam minda. Macam mana boleh muncul? Sebab gambar profile picture saya la. Tapi bukan di sini la, one of my social media punya. Okay dah takyah tanya.

Perempuan ni kadang-kadang pantang bila nampak baby je, or budak kecik je haaa mula la tunjuk sifat-sifat keibuannya. Hahaha. Nampak baby mula la, nak mengagah(betul tak ejanya? hmm) bayi tu. Dukung sana sini. Dulu masa kat sekolah, nampak anak cikgu yang kecik kecik tu (tak main la yang dah besar okay. kahkah) sibuk la datang nak ambil budak tu, dukung la. Barulah terserlah wife material, kan. Haha. Sebenarnya saya cakap wife material ni sebab saya pernah baca pasal ni la. Tak ingat kat mana tapi cakap pasal ini la, perempuan nampak baby/budak kecik je mesti kononnya nak menunjukkan dia ni 'wife material'. Suka budak-budak. Perempuan yang belum berkahwin la. And tak silap it was pointing to girl students? Entah, tak ingat pulak. But something like that la.


Okay. Firstly saya menyokong that statement. Statement where when the girls see a baby, little boy/girl, dia akan rasa nak menunjukkan bahawa dia adalah seorang wife material. Lagi-lagi bila ada lelaki dekat-dekat situ or maybe ada lelaki yang dia suka or maybe ada boyfriend dia. Or maybe depan bakal mak mentua? #ehh. Seriously, saya tak nafikan ada kot sesetengah yang suka buat begitu. Nak kata dia memang suka baby or tak suka baby, the point is dia nak tunjukkan yang dia seorang 'wife material'. Tak suka budak kecil pun, dia akan cuba buat-buat suka, buat-buat pandai dukung baby, macam-macam la. Wife material la katakan. Ehh, wife and mum materials.

Tapi tak semestinya saya sokong 100% statement di atas. Kali ni, saya nak bantah ! Cehh. Pendapat kedua saya pula, tak semua perempuan sibuk dok pegang baby, pantang nampak je baby ke budak kecil ke, nak pegang, main sana sini, layan budak tu, adalah sengaja nak tunjuk dia ni wife material. Tak. Tak, okay. Kadang-kadang perempuan ni buat macam tu sebenarnya itu memang sifat semula jadi seseorang perempuan itu. Atau mungkin memang dia seorang yang memang memang suka sangat dengan budak. Atau dia memang seorang yang pantang nampak budak comel gilaa pipi tembam bulu mata cantik panjang lebat (saya suka tengok mata orang yang ada bulu mata cantik ni). Atau mungkin dia memang seorang yang childish so nak kena cari kawan yang childish macam dia, yang budak-budak macam dia. Ehh. Atau mungkin juga dia memang seorang yang hati tisu (bak kata teme) yang pantang tengok budak menangis ke, masam muka ke, mesti nak pergi kat budak tu. Pujuk (konon pandai la tu pujuk. kahkah).  


Apa-apa pun, tak semestinya perempuan ni buat begitu sebab nak tunjuk dia ni wife material. Dah dia memang begitu nak buat macam mana kan. Macam saya, cehh hahaha. Tetapi ! Haa ada tapi. Mungkin tak ada niat nak tunjuk dia ni soo 'wife material', but when there's a guy, or a guy she likes, or her boyfriend, secara tak sengaja tertimbul pulak perasaan yang macam, 'eh aku ni macam wife material la. hikhik.' 'Mesti aku nampak macam wife material kan. hihi.' Haa, something like that la. Biasalah, kekadang ter'ada' pula perasaan macam tu, lagi-lagi orang yang kita suka ada depan mata. Mula la nak tunjuk yang kita ni wife material, layak nak buat bini ! Ecehh. 

Okay, so tak kisah la apa pun sebab uollss kan, yang penting jangan tunjuk kasar atau berkasar pulak dengan budak ye ! Sikap kita ni selalunya akan dimimik oleh budak-budak. So tunjukkanlah perangai yang baik, Jadikan contoh kepada budak-budak. Kalau nak tunjuk kita ni wife material, tunjuk je laa. Tapi biar itu betul-betul punya wife material okay. Jangan main cikai cikai je. 

Salam ramadhan dari saya :)


* * * * *

Saya dah ada dah ciri-ciri 'wife material' dalam diri saya. Persoalannya, bila awak nak jadi 'husband material' untuk saya?
Kihkih.



23 June 2016

Review Buku Pelukis Jalanan



Hai gaiss, hari ni saya nak buat satu review pasal satu buku yang sangat menarik. Interesting. Walaupun dah agak lama juga buku ni keluar masa awal tahun, tapi sebab saya baru dapat beli and baca so kali ni saya nak buat la satu review pasal buku pelukis jalanan yang berkisahkan tentang Teme Abdullah. Siapakah dia ini? Tak semua orang kenal siapa dia. Saya pun hanya kenal gitu-gitu je. Gitu-gitu macam mana tu? Bagi mereka yang hidup dalam seni lukisan, or likely more to architecture, mungkin anda kenal siapa nama Teme Abdullah ini. Cehh. So, bagaimana Teme boleh dikenali ramai?

Teme mula dikenali ramai apabila dia mula memuat naik gambar yang dilukisnya di Instagram. Lukisannya penuh details and super awesome la bagi orang yang tak reti lukis macam saya ni. Gambar tu pula bukan sebarang gambar, tetapi gambar yang sangat menarik. Bangunan-bangunan yang menarik kat London. So apa kisah dalam buku Pelukis Jalanan ni sebenarnya? Buku ini berkisahkan kehidupan seorang rakyat Malaysia, seorang pelajar architecture di London tanpa biasiswa, yang pastinya menarik minat kita untuk tahu kisah di sebalik lukisan-lukisan Teme Abdullah ni.



Itu hanya secara ringkas sahaja. Okay sekarang saya nak kongsi sedikit la feedback ehh, pasal buku ni. Saya mula kenal nama Teme Abdullah dan lukisannya ni melalui Instagram la. Tapi saya tak jumpa begitu saja, saya kenal melalui kawan saya. So bila saya tengok insta dia, penuh dengan gambar-gambar yang bagi saya amat menarik, kagum. I'm so impressed with his arts. Rasa macam, that was the first time I saw such awesome sketches. And till one day I know that he will produce a book, and that is 'Pelukis Jalanan'. Sejak buku dia dijual kepada semua pembaca, follower, saya tunggu je saat untuk membeli buku Teme ni. Adakalanya setiap kali masuk kedai buku mesti dan seharusnya saya akan cari buku pelukis jalanan ni. And mostly kedai yang saya masuk saya tak jumpa. Memang puas la cari tak jumpa-jumpa. Time study kan so takdela dapat selalu keluar nak mencari. Pastu bila nak final tangguh sat niat nak cari nak beli. After final, dah cuti berminggu-minggu barulah jumpa dan dapat beli. Maybe sebab awal bulan, baru restock agaknya. But fuhh... Rasa macam, ya Allah berakhirnya sebuah penantian. Huhu. Bukan tak nak beli online tapi, entahlah. Nak jugak mencari by my hand, nak jugak beli buku tu biar aku yang jumpa. Cehh. I'm so excited to read this book and it just took only one day to read this pelukis jalanan. Such intrigued. Kisahnya amat menarik and making me curious for every page I read. Interesting and kinda motivational, I guess. Hehe. Oh, and inspired ! So yang tak baca lagi tu, cepat-cepat beli okay. A great suggestion book from me, and a great book to read. 


Itulah dia hanya sedikit sebanyak yang dapat saya kongsikan bersama. Kalau nak tahu lagi apa benda yang Teme bercerita dalam buku ni, kenalah beli ;) Tak rugi membeli. Ilmu pun dapat juga, sebab buku ini bukanlah sekadar cerita dongeng. Tetapi sebuah buku yang penuh dengan cerita pengalaman Teme di London sebagai seorang student tanpa biasiswa, yang sangat berinspirasi. Thumbs up !


Eh kalau mungkin ada yang belum tahu and ada yang dah tahu, Teme Abdullah juga ada blog tau. Ini dia blognya. Blog Teme. Ada juga media sosial yang lain. Carilah nama Teme Abdullah. Tapi ni aku bagi la juga sikit. hehe. Twitter Teme. Facebook Fanpage Teme. Instagram Teme. Kat insta tu nanti boleh la nak stalk insta Teme and tengoklah gambar-gambar semua tu. Impressed !


Setakat tu saja review saya kali ni. InsyaAllah ada masa jumpa lagi di entri berikutnya. And lastly, jangan lupa beli dan baca buku Pelukis Jalanan ni ye ! 






Eh one more.. Sesiapa yang nak Teme pos kad raya hasil air tangannya dengan lukisan Teme sekali kat dalam kad tu, haa cepat-cepat komen di Instagram Teme ! Only 10 people je yang terpilih tau. Saya dah komen. So doakan saya dapat la kad raya dari Teme Abdullah yang akan diterbangkan khas dari London. InsyaAllah, aminnn.



12 June 2016

Salam Ramadhan



Salam ramadhan buat semua umat Islam. Masih belum terlambat untuk mengucapkan selamat berpuasa kepada semua umat Islam, tidak kira di mana anda berada. Semoga Ramadhan kali ini membawa seribu erti dan lebih berkat. InsyaAllah. Bulan puasa ini merupakan bulan yang istimewa buat umat Islam, di mana pada bulan inilah amalan kita digandakan pahalanya. Haaa siapa yang tak nak ganjarannya digandakan, bukan? Jadi sama-sama kita cuba perbaiki diri kita dan rebutlah pahala daripada Allah S.W.T. Rajinkan juga diri pergi solat terawih ye!

Dan buat kepada saudara saudari sahabat baru kita yang mungkin tahun ini atau baru-baru ini telah memeluk Islam. Jadi saya nak ucapkan selamat menjalani ibadah puasa yang mungkin ada sesetengah saudara baru kita berpuasa buat kali pertama. Jangan anggap puasa ini adalah sesuatu bebanan tetapi anggaplah ia sebagai sesuatu kebaikan yang mana ganjaran yang kita dapat itu berlipat kali ganda dan merupakan juga suatu jalan untuk kita menuju ke syurgaNya. Tapi bukan sekadar berpuasa bersahaja, jaga perintah dan laranganNya juga !

 

Lipat gandakan ibadah kita. Al quran jangan lupa. Eh copp ! Haaa al quran tu dibaca setiap hari, bukan hanya di bulan ramdhan ye ;) Seminggu dah berlalu dah ni, baki ramadhan yang tinggal ni sama-sama kita teruskan beribadah okay. Eh, dan hari-hari seterusnya juga, selepas ramadhan. InsyaAllah. 

Buka puasa tu jaga-jaga juga perut. Time buka inilah kekadang selalunya kita suka penuhkan perut kita sampai buncit. Jaga perut ehh. Nanti tak larat pula nak solat. Hehe. Baiklah sekali lagi selamat menyambut bulan ramadhan al mubarak. Semoga amalan dan ibadah kita diterima oleh Allah. Aminn.

Jaga mata, jaga telinga, jaga mulut, jaga tangan, jaga kaki, jaga akal, dan jaga hati.  :)



* * * * *


Firman Allah Taala ;
.يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ

“Wahai orang-orang yang beriman, diwajibkan atas kalian untuk berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang sebelum kalian agar kalian bertakwa."

(surah al baqarah, ayat 183)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...