Followers

Nuffnang

26 March 2016

Moments of F5 ❤

Moments of F5 

Okay hari ni aku nak cakap pasal class aku, F5 yang terchentaa. Hehe. Supposedly nak dekat final ni tak mau dah update blog buat sementara waktu ni tapi feeling nak update tu tinggi huhu.☺

So 25 March 2016 kami ada makan-makan gathering of F5 yang maybe it is the last. Well aku harap this is not the last. Kalau last pun hopefully last kat sini. Nanti kat luar kalau ada rezeki jumpa lagi mehh. So first thing first of course isi perut dulu la dengan masakan miss fiza yang terbaikkk. Macaroni. Sedap ! Plus dengan ayam ayamas. Phewww! Sehingga menjilat jari huhu. Luckily semua ada time gathering ni. Ni last kot so I guess semua tak nak terlepas. Oh lupa sorang tak join pergi jumpa pak najib haha. Okay so after done makan sampai kenyang, haaa ambil gambar dulu before scene nangis menjelang.

Few pictures of us. Sayangnyaa muni takdaaa huhuhuhu.

Haa ni dia macaroni special miss masakkan untuk kami. Sedapp ! Kenyang makan sepinggan. Eh tak. Dua pinggan huhuhu

Ni dia classmates aku yang terchentaa tu. And miss fiza also. ❤  huhu (crying.. wipe tears)



Nasib baik aku sempat menyelit haha


Ni selepas dihalau oleh dak dak futsal. ceitt. kena pindah tempat lain huhu. cehh takde ah kena halau tapi pindah la sebab diorang nak main kat situ kannn

Ni la sesi wefie yang aku sempat menyelit tadi :D


Gambar ni actually bila dah habis segala aktiviti. Ambil sebelum dihalau semula oleh abang polis bantuan tu haha


Gift from F5 to miss fizah. Hadiah seikhlas hati kami semua. Sayang miss !! ❤

Inilah pembangkit semangat kami. Miss Fizah as our mentor, also like our own sister. Thank you so much miss ! So much things you have done for us, sacrificed your time for us, and you always be there for us. You always care for us. You're so kind. I wish you will find your soulmate soon and don't forget to invite us to your wedding ! ❤ heuheu

Okay done gambar.

Tibalah masa yang ditunggu tunggu. Confession session. Cehh takdelah. Sesi ucapan terakhir mungkin. And sambil beri ucapan, kotak orang yang tengah beri ucapan tu akan di pass kan kat semua orang in a circle. So semua akan dapat letters from each one person. Till the end dapat la surat daripada semua member kelas aku. Sob sob semua malam tu. Yelaa maybe this is the last gathering kot. Sedih tapi ada juga yang tahan. Miss pun nangis tauu. Nampak tak sayangnya miss kat mentee dia ni huhu. 

Nah ni dia semua letters daripada classmates aku. Akan ku abadikan segala memori ku lewati waktu itu tralalala~

Aku dah baca dah semua surat tu. Habis je semua tu balik bilik aku baca terus. Aduhhaii. Rasa nak gelak pun ada baca. Terharu pun ada juga. Tapi banyak juga yang anonymous and aku tak dapat nak teka siapa yang bagi. Aku dah la tak cam tulisan orang. Yang taip tu lagi la aku tak cam huhu. Aku baca berkali-kali surat tu especially yang anonymous punya. Geram gilaaa aku nak tahu siapa haha. Sebab ayat dia hmmm buat aku curious gila nak tahu. A few la yang aku tahu from siapa. 

Thanks nisah for your letter. Nice siap ada gambar. Huhu. Awal awal lagi aku dah cam kau punya ceh.
Thanks syifaa. Nsa yeahh i know it haha. Blur blur still ada point nk tulis apa kan heee.
Thanks hanis. Amboii nak notes panjang warna warni la kau minta dari aku eh. Kalau tak mention tumpang kereta memang aku tak tahu la kot siapa at first first baca tu.
Thanks ku. Aku rasa tu hang punya tulisan. Aku cam tu ku punya pun sebab hang guna hang dalam surat tu haha. Aku akan rindu hang punya loghat utara ku.
Thanks jiemah. Kau memang mention nama kau so aku tahu haha.
Thanks alyaaa walaupun kau lukis je takde tulisan ucapan, gambar tu cukup mengexpresi perasaan kau ecehh. Sayang lukisan kauu. Eh sayang kau juga hehe
Thanks miera. Woot woot ingat lagi kita dating dua je kan haha.
Thanks mimi. Haha kau punya aku nak buka tapi bergam hmm end up kau punya last letter aku baca sebab aku buka dengan penuh hati hati tak mau bagi koyak huhu.
Thanks su. Nasib baik aku jumpa surat dulu and tak buka origami kau tu. Kalau tak jenuh nak pasang balik like others haha.
Thanks sanoh. Kiut miut kau punya hehe.
Thanks sarah. Aku tahu tu sign kau. Kalau tak silap la. And from writing kau (even though kau taip)  but i think that's you. 
Thanks iman. Comel surat kau untuk aku. Awhhh.
Thanks najua. Aku rasa tu sign kau and dengan lukisan kucing tu? Ingat kau nak lukis moo kau tu. Betul kan kau punya haha.

Thanks raziq. Haha aku tahu lautner sorang je dalam kelas ni.
Thanks azim. Hang punya aku nak tergelak dah haha. Confession hang takleh blah betul. Tak sangka eh nampak macam okay je dengan aku. Rupanya hmmm.. Apalah salah akuu.
Thanks ain ashraf. Aku lagi la cam kau punya walaupun kau bertaip, no name still tahu tu kau punya 'cause isi surat kau tu. Im grateful too ada kembar macam kau and aku takkan take over la nama tu lebih daripada kau haha.

Dah tu je kot yang aku cam. Yang lain hmmm aku tak cam sangat. Ada a few yang curious gilaa nak tahu siapa. Ada dua yang anonymous mention pasal budak kelas sebelah. Haihhh siapa la nii.. Then ada yang tanya soalan kat aku. Haha siapa punya ni yang tanya soalan. Aku nak jawab macam mana kalau aku tak tahu siapa hantar hmm. Tulisan dia cakar ayam sikit huhu sori la cakap camtu. Heee.. Aku jawab kat sini eh. Aku dulu MRSM Gemencheh. Ermm ada ambil aliran agama juga instead of sains only. So i guess faham and dah tahu la eh. Itu pun if orang yang bagi ni baca blog aku huhu. Then ada lagi satu juga yang kertas ronyok sikit ni haa. Ni pun aku curious juga. And and one more. Aku curious betul siapa punya surat yang cakap, 'nampak kecik je badan tapi mulut pedas jugak ihikss'. haaa siapa tuu. Katanya peminat tegar blog aku ni lol haha. Tak marah tapi nak tahu. Haha kelakar dohh. 

Yang lain tu macam tahu tapi tak sure la betul ke tak. I guess ada a few yang aku cam tu from aina, haziq, zuzu, amirah.. entah siapa lagi aku pun tak tahu. Aku punya surat aku rasa mostly semua orang tahu tu aku. I didn't make myself anonymous but I just leave it with a sign of mine.

Okay la done. Tu je kot. Tapi aku rasa macam addicted je kat surat ni. Rasa nak baca banyak kali. Lagi-lagi yang anonymous ni. Haihhh korang ni macam macam eh. But I'm really grateful to have friend like you guys who cheer up my life. Aku pun rasa juga like this sem we are like far apart, semua sibuk dengan buku kejar buku. And aku rasa aku one them yang ni asyik dengan buku. Okay takde la selalu sangat dengan buku tapi aku feel that. Sebab aku ada like satu ingatan kat kepala ni that aku pegang harapan ibu ayah aku yang nak aku naikkan balik pointer sem lepas. Aku ingat lagi pesanan parents aku masa awal-awal masuk sem 2. So maybe like you see me study, like others too. That might be the reason. Sorry kalau aku tak banyak spend masa dengan korang. Unlike sem 1, kita macam rapat la jugak selalu lepak sesama. Maybe sebab at that time sem 1 so like kau baru nak warm up, so boleh la lepak lepak. Then kat palam normally stay bawah sesama sebab malas nak naik tangga tinggi tu. Nak naik bilik jauh. Then kafe sana best cehh. Entah apa yang best huhu. Kat dengkil nak balik bilik tu memang macam, kelip mata dah sampai dah. Then aku rasa sebab sem 2 ni macam singkat gila daripada sem 1. Maybe thats why rasa macam hubungan makin jauh, and environment palam and dengkil memang lain. So, yeah. I love palam. Ehh tetibaa.☺

But truthfully, you guys are the best and we'd share a lot of things. Even we might separate far apart, but our friendship will always stay connected and stay in our heart. Awhhh.. haha. I love you guys and stay awesome okay. Keep in touch. 

Farewell guys. All the best for final. May you achieve your dreams. InsyaAllah. Aminn.


p/s : pesanan untuk adik-adik lepasan spm yang tak tahu nak masuk mana, please la masuklah asasi uitm ni haa. Asasi sains (like me). Different tau kenangan asasi ni dengan yang lain. Serius korang akan rasa seronok tak kesah la jadual pack ke apa, tapi its about friendship. Lagi-lagi kalau dapat classmates and mentor yang macam ni, memang best ! Terbaik ! ❤

#AsasiSains2015/2016  #f5ftw


* * * * *


I am not perfect, I will annoy you, piss you off, do silly mistakes, say stupid things, then take them back. But, put all that aside and try to realize that you'll never find a friend who always be right by your side like I am. Happy to have you guys as my friends.❤☺


Neon Charity Run 2016


Neon Charity Run 2016

Hai and a very good morning guys! Okay tengah hari dah hehe! So today as I had once said that I will update the next upcoming event that I'd joined. So yeah today it is ! Well terlambat sikit la aku update kat blog ni hehe sebab busy sikit nak final. Event apa? Haaa ni kes tak baca tajuk la ni. Event kali ni yang saya join adalah Neon Charity Run 2016 yang dianjurkan oleh Kolej Pendeta Zaaba Universiti Kebangsaan Malaysia, UKM. Okay event ini telah diadakan pada 18 Mac 2016 di Monumen Alaf Baru, Presint 2, Putrajaya. Well, time tu baru je lepas exam chemistry, petang. Memang lepas test tu, terus lari balik bilik bersiap and jalan ! Hehe. Tapi aku tak join la member aku yang sewa kerete, yang guna grab car tu. My parents datang ambil sebab lepas tu nak balik terus. 

So bayaran for insider which ukm 's student is different with the outsider, yang bukan student ukm. Macam aku ni la, RM 30 seorang kalau tak silap. Student ukm aku tak ingat pulak huhu. Event ni bermula selepas solat maghrib. So yang dah datang awal tu, kita solat maghrib di masjid silver. Ahaha. Masjid besi la kan maksudnya. Oh and those yang belum ambil run kit, ambil dekat kaunter di situ. Antara yang participant ni dapat ialah baju and nombor larian. Okay so sementara menunggu maghrib tu, kami berjalan pergi ke pasar malam dekat situ. Banyak makanan dijual, buat aku rasa lapar gilaa. Tapi aku beli yang simple simple je sebab nak lari kan. Nanti makan banyak sangat takleh lari huhu. Then makan and tukar baju yang kami dapat tu. After maghrib, kami semua berkumpul dekat area start larian tu.

Larian ni tak la start betul-betul lepas maghrib. Ada taklimat sikit and bagi glowstick. Yeay ! Okay, so larian start around 8.30 malam la lebih kurang. Oh lupa nak cakap. Larian ni adalah sejauh 10 km tapi dah dikurangkan ke 7 km. So berlarilah aku dengan peserta-peserta yang lain. Half way lari half way aku jalan haha. Penat, lama tak berlari huhu. And bila dah sampai je garisan penamat tu, all the participants got their goodies bag. Yeah! So dalam bag tu ada la air, roti, sijil penyertaan, medal finisher and voucher amante kot. Of course la kami bergambar kan. Salah satu perkara yang wajib dilakukan :) 

Nah ni certain gambar la aku share. Aku dengan classmates aku.

Merasmikan larian heuheu..


Ni semua classmates aku yang pergi. I dont know why lighting hujung kanan tu kurang hahaha.







So thats all for today. Ada cerita nanti aku update lagi heee..

9 March 2016

Tips Scoring In College


Hey I'm back and today I have something to share with you guys. Well I just had finished the test this week, so hmmm. Just getting my mood back to do work and blogging. Hehe. So yeah as you see and read the title above, I want to share just a few tips for you to get score in college. Nahh, its not like an advice or tips from a 'genius' student but just an ordinary student. Seriously, yeah ordinary. The tips that I would like to share was the things that I'd done it in my life. But yeah, maybe not all the time because to be istiqamah in doing something, its kind of hard. Well, or maybe I was the one who make it hard. Nehh (´ー`)

So the first tips. Simple tips. Whenever you have test, final examination, presentation, or even just a quiz, please. Call your mum and dad, tell them about it. Just call them. Or text them.

"Hye mum, dad. Are you fine? Well I have a quiz tomorrow. Pray for me eh."

Nahh, simple as that. Just ask them to pray for you. Doa to ease you in your affairs, ease you to answer the test or quiz, or whatever it is. As we all know right, that parents'doa are acceptable, or in other word, mustajab. Hehe. Their doas' to you its like, no barrier of their doa. Well, kind of la kan. Sorry and correct me if I'm wrong.

This is the thing that I've been practiced or done it in my life. But yeah, its not that I always do it because sometimes we tend to forget things, right? So normally if I have test or even a quiz in that week, I will let my parents know. And normally I told them at night a day before I have the test or quiz. Alhamdulillah, Allah ease my ways, I could answer it nicely, smoothly and calmly, though not really sure what I was answering. Not finished yet, there's something that's why I want to share this tips.

It happened to me once before(yeah I'm not sure its really once or more hehe), where I have Chemistry and Biology quizzes that day. I forgot to tell my parents because that week I was quite busy doing what, I don't really remember huhu. But I just remembered that in that week there's so much things assignments to do. I guess. Hehe. So the day I had my quizzes, I couldn't answered it well. Its like something stucked in my head and maybe I'm not prepared enough. But I did read the notes and its like when at quiz, nothing in my mind. Yeah maybe the quiz was actually hard but still, hmmm. I just felt that I didn't told my parents might be one of the reasons. 

Oh and I remembered when it happened in sem 1 where I had a test. On the day that I had chemistry paper in the morning, I also forgot to call my parents a day before or in the early morning before exam started, just to remind and asked for blessing (?). And in the exam, seriously I couldn't thinked much and not shame to tell you guys, I failed that paper. Yeah failed. Its true that paper was quite hard and mostly all of us failed that paper but I felt like somehow its connected to  the reason where I didn't called my parents, to tell them. Luckily I noticed my mistakes and for the next paper on that day, I called my parents before the test started at afternoon. And alhamdulillah, I could answered it nicely, calmly. Thanks to Allah. 

It's really my true story. That's why I want to share this with you. Hope we will get some lessons and I hope we, yeah we could tell our parents everytime whenever we have quiz test and so on. Who knows it could be the reasons we can score well in the test. Oh and for those who had lost their mum or dad or both, you still have chances. How? Pray and doa for them. Be a good son / daughter. Doa as much as you can as do good things. May Allah will bless your life and give you the best.

One more tips today is, giving more than accepting. What is the meaning behind this words? What I want to say is to encourage ourselves to alms (sorry not sure if this is the right word ? Hehe ). Or like in other words sedekah as in Arab. So the concept of giving is huge. In my views also in Islam, the more you give, the more you'll gain. For an example, try to nurture ourselves to alms or sedekah to the... donation box (?) Something like that. Means if you can giving /donate your money to the mosque or surau or give it to the needy, believe me. You'll get more than what you give. 

Or maybe we can giving in concept of giving knowledge to our friends. We help to teach them, give and share our knowledge, and at the same time we might get the knowledge back as well. But if you can set your heart not to put on a really high hope to get something after giving, please do so. To get something its like a bonus and if can, we do it with ikhlas (not hoping to get something, maybe like do it with open heart). We help others, Allah will help us. I'm also in the part of trying to apply this concept of giving in my life. With what we give, may Allah bless us with much more graces. Aminnn.

That's all from me today for this entry. I hope these advices or tips which are only two (hehe), will help the readers or people outside there to get some of the blessing in their life. To help scoring in college and also scoring to success till the end of our life, in the world and hereafter. InsyaAllah :)


* * * * *

Gaining by giving. The more we giving, the more we gain.


1 March 2016

Karnival Syoknya Ansara 2016


Hey, today we meet again. Virtually. Ehehe. So our today's topic is about Ansara. Who knows what ansara is, raise your fingersss ! Ahahaha. Easy to raise your fingers right? I know about ansara. Okay, not really. Hehe. Hmm, apehal tetiba pasal ansara pulak ni kan. So baca dulu okay. 

Ansara is singkatan for Anak Sains Mara, so it becomes ansara. Mostly senang cerita its like a group ex MRSM and boleh jugalah student MRSM. Ehehe, okay still the same things. So its like macam nak gatherkan balik ex student Mrsm ni yang terpisah lepas spm. Like alumni. If like ada apa-apa event nak buat within mrsm, this is one of the platform. Platform? Macam tak kena je haha. Like one of the function la kot kiranyaa. 


Like baru-baru ni dalam bulan Februari Karnival Syoknya Ansara 2016 telah diadakan di Kompleks Sukan GMI Bangi dan tempat di sekitarnya. Last day sabtu ahad lepas which is 27 & 28 Feb 2016. Banyak acara yang telah dipertandingkan antaranya :

-Catur
-Futsal
-Bowling
-Bola jaring
-Hoki
-Rugbi
-dan sebagainyaaa.. nah cer tengok gambar bawah ni. Kalau kecik besarkan ye.


Banyak games yang dipertandingkan. Sukan ansara ni bukan sahaja untuk fitkan badan, tapi salah satu cara or platform untuk ex-ex mrsm ni berkumpul semula and jumpa balik geng-geng lama. Time inilah duk hugging hugging kawan besties musuh semuanya la. Seronok sukan ansara ni, lagi-lagi yang minat sukan macam aku ni haa. Cehh tapi tak masuk and tak pergi pun ansara tuuu. Sis hanya mampu lihat dari jauh je. Huhu. Sedihh. Lama tak rasa burn sebab sukan. Hahaha. Okay mestilah tak nak burn.

Oh and might be some of us yang disappointed cehh. Sebab this time sukan ansara tak ada buat olahraga punya sukan so yang kaki-kaki larian lompat-lompat baling-baling ni tak dapat la nak menunjukkan bakat mereka, including me. Cehh piirahh. Bajet gila kan hahaha. Tapi yeah seriously, aku suka tengok sukan-sukan macam ni. Yang macam ada related dengan aku. Hmm. Sumpah macam bajet gilaa. Haha. Macam aku, aku memang ansara, bukan celup celup punya eh ! Sis ansara gemencheh. 

And once again, sorry aku takde nak letak gambar bebanyak nak share pasal sukan ansara ni, and thought nak letak gambar kawan aku yang pergi. Geng-geng ansara celup huhu. But yeah prob ah fon ni. Hmm. So you guys can google too (hahaha), go for twitter or instagram. Just find @syoknya ansara and you will find it. Taiplah apa-apa, ansara, sukan ansara, syoknya ansara. There you will find. Tak jumpa tell me. Cehh haha. 

Okayy so this is the end. Later I'll come out with another story pulak for the next entry. So anak-anak ansara yang belum follow twitter or instagram ansara, haa pi cari nahh. Jangan cari ja, follow sekali okay? Hehe. Till we meet again :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...