Followers

Nuffnang

Pages

28 February 2016

Natura Run For Hope 2016


Natura Run For Hope 2016

Hai! A very good night to you guys. Hope everyone had a day today. Did you? Yeah me also, hopefully huhu. Entry ni dah terbantut berhari-hari dah ni. So today jugalah nak publish hehe, and so for this entry I want to share an event that I'd joined minggu lepas. See, nampak tak betapa tertangguhnya entry ni huhu. Sis busy la hehe. Okay. Siapa yang ada join event ni (tengok title entry) angkat tangan cepatt !! Hehe (*^﹏^*)

Haa so as you seen the title above, that was the name of the event. 'Natura Run For Hope 2016. Solidarity for Diabetes.' Event run ni diadakan di Kompleks Sukan Air Presint 6, Putrajaya. For 2016, event ni telah diadakan pada 21 Februari 2016. Masa, awal pagi. 6.30 am mungkin? Hmm tak sure start hari tu pukul berapa sebab kami datang lambat. Haha. Well, kami which that referred to participants from uitm dengkil. Kami naik bas yang uitm sewa. Lambat tu sebab sendiri la. Datang berkumpul lambat huhu. Tapi bas pun lambat sikit hehe (cehh nak fair jugak). So around 6.45 am to 6.50 am kami mula gerak ke putrajaya. When we arrived, the run had already started. And yeah, of course we're not started the run at the truly beginning line haha.

Okay. So run ni were divided into three categories:

1) 15km Run (RM45) -> Baju (biru), sijil, medal
2) 10km Run (RM35) -> Baju (oren), sijil medal
3) 3km Unity Walk (RM25) -> Baju (hijau), sijil

Itu harga yang dah diturunkan sikit for student uitm. Supposedly tinggi sikit but maybe uitm dah sponsor sikit kot.  Huhu. Mostly ramai amik walk je. Walk and 3km je kan so yeah. Well including me also haha. Tapi aku join walk pun still lari okayy. Nak sihatkan badan asyik mereput je kat uitm tu haaa. Cehh. 

Then after the run, dah sampai penamat dapatlah sijil and makanan minuman free. Weeheee. Kat situ ada juga jual-jual makanan, minuman, tudung, beg apa lagi entah. Aku yang datang berlenggang tetiba balik bawak beg. Heh.(^▽^)  Kat sana pun nice la juga tempat dia. Ada scenery cantik okay la tu. Ada tasik and bangunan yang cantik. Huhu. Dah relaks, rehat semua tu, apa lagi jalanlah ! Ambil gambar kat tempat-tempat yang cantik. Hehe. 

Haaa ni dia geng-geng berlari aku. Hehe. 4 bunga tapi banyak duri haha. Takdela.. 3 of them classmates aku, yang perempuan tu memang all classmates aku la. Cadang nak ambil gambar member kelas yang join run ni alih-alih kawan-kawan housemate roommate semuanyalah twin aku tu bawa masuk sekali. Hmm.. Imaad and Ain yang join 10 km. Yang lain 3km haha. Ohh supposedly one more classmate aku tapi dia merayau la dengan geng dia sendiri. another one lagi dah nak otw balik huhu.


Nahh, 500 m je haha.


Time pepagi lepas habis larian. wuhuuu


Classmate aku jumpa pula gambar ni. Tang mana dia jumpa pun aku tak tahu haha. Ada pulak gambar kitaorang ehehe.

Singgah beli makanan. Lapar.

Dah selesai berjalan ambil gambar-gambar bagai tu, duduklah istirehat huhu. Makan-makan. Minum-minum. Tunggu bas yang supposedly ambil kami pukul 1 but luckily diawalkan ke pukul 11.30 pagi. Nasib baiklah awal juga laa. Kalau tak mereputlah kat situ tak buat pape sampai pukul 1. Hmm. Kawan aku pun dah ada yang balik naik bas lain, naik teksi pun ada haha. Okay okay. Done dah. Cukup la tu. 

So till we meet next again. Nanti kalau ada event macam ni, jom kita join ye! Boleh sihat badan cehh.
Upcoming : Neon Charity Run 2016 (insyaAllah :) )

p/s: nah dah upload nak share gambar dengan korang. saja nak bagi motivate pergi run run macam ni cehh. hehe ( ̄︶ ̄)

10 February 2016

Life Update In UiTM Dengkil :)



Alhamdulillah hari ni nak update sikit pasal life kat dengkil ni. Cehh. Life update in Dengkil :D Ahaha. So apa yang aku nak update is like events apa yang jadi kat sana, apa fasiliti yang dah bertambah or maybe some infos for those spm leavers (especially 2015 punya spm leavers la eh kan) yang nak and will pursue their asasi studies in Dengkil. Foundation studies ye. 

Apa je events yang jadi setakat ni eh? Hmmm. Well nothing sangat and hidup macam biasalah. Life must go on. Haha tetiba. So setakat ni fasiliti okey je. But water dispenser still tak ada. Mengharapkan air kotak dozen ni jela huhu. Kedai-kedai yang dah buka setakat ni kat anjung tingkat dua is bakery, kedai waffle and 'cool blog'-like, dua kedai mart, kedai buku, salun and kedai yang jual tudung-tudung. Tudung rasanya sebab aku tak pernah lagi masuk just nampak dari luar je huhu. Then mesin ATM pun dah ada dah and just one so far, kat tingkat dua anjung. Tapi rasanya takde resit la, setakat yang aku dah pernah guna. Atas anjung ni pun ada surau hehe.

Dobi ? Hmmm. Buat masa ni still jadi cinderella. Haha. Means dobi or the washing machine tu takde lagi dalam uitm ni tapi for those yang nak basuh guna machine juga don't worry ada kedai dobi kat pekan dengkil depan uitm tu. Yang tak pernah sampai dengkil tu, depan uitm jalan sikit, cross sikit, haa jumpa dah kedai-kedai kat one of the part pekan dengkil huhu. Dobi. Hmm aku tak pernah pergi lagi sebab aku selalu jadi cinderella je ;P Tapi rasanya tak jauh sangat. KFC pun ada kat pekan dengkil tapi its quite far la kalau jalan kaki dari uitm ni. Kalau sanggup boleh je haha. 

Ohh then not sure setiap hari apa but yang aku tahu setiap hari khamis and sabtu ada pasar malam kat depan uitm tu haa. Normally ramai jugak la kot yang pergi after kelas sebab dia start awal and habis quite awal la kot. Hmm banyak sangat kot? Haha thats because I'd never go there so far. Seriously. Nak pergi tapi kekadang tu ada je hal. Okay, so what's it is I'm missed eh? Ouh ada rollerblade for those yang nak main. But actually aku tak sure thats pinjam from pejabat or what but, i think so. 'Cause mostly all the rollerblades yang aku nampak tu sepesen je. Basikal pun ada but well, so far you've to book it when you want to play, and not on the spot. Well, I don't really know 'cause I'd never done it yet. Yet okay, so maybe soon. Huhu.

So I think thats all for the infos, setakat aku dah berlife kat dengkil ni. Haha. Eh wait. Oh oh oh one more. You know that for foundation studies, meaning for foundation students, you can't bring car or motorcycle. Eh ermmm motor I'm not sure. But car yes, it is no. Well it is due to terms and condition asasi kan and also the small spaces we have here so yeah. But ada je yang ada lesen tu and ada kereta, they still bawa kereta diorang but park it at the outside of uitm. So definitely the car is on your own risk. Aku taklah bawa sebab tak pandai drive cehh padahal dah dapat lesen dah. Yang takde kereta, don't worry. Dari UiTM Dengkil ni, semua trasnport boleh jalan. Ahaha. Ada bas Nadi Putra, teksi ( you have to call them la), then also transport service pun ada. 'Like' ubercar but its not. 

And a few weeks ago, we had a test. Test 1. Alhamdulillah, result semua subjek dah dapat. Semuanya 4 subjek yang masuk test 1, tapi final overall 6 subjek la. So semua 4 subjek, Biology, Physics, Chemistry and Mathematics ( saya budak sains ye hehe ), alhamdulillah semuanya lulus. Lulus and markah alhamdulillah, quite tinggi. Unexpected. Seriously. Well memang aku dalam usaha nak memperbaiki markah and nak naikkan pointer sem 1 huhu. Alhamdulillah, semuanya datang daripada Allah. Oh actually aku bukan nak cakap pasal result haha but pasal the examination hall. Just nak bagitahu, kat sini so far takde dewan peperiksaan so we just used the BK (bilik kuliah) and DK (dewan kuliah) as examination hall. Hari tu pagi, kitaorang yang kena susun sendiri meja and kerusi since exam kelas aku kat BK. Yelah, siapa pulak nak susun bebanyak meja and kerusi untuk student asasi yang ramai gegila ni. Takkan nak suruh SMA susun pulak kan, nak nak lagi a day before exam pun that BK still ada kelas. 

Oh, what is SMA? Aku lupa aku tak pernah cakap kan. SMA is for Sekretariat Mahasiswa Asasi. Its like the BWP, if you know like in MRSM they have this BWP. SMA is like an organization yang handle anak-anak asasi ni. Tapi nak kata handle tu taklah. Hmmm. Macam mana nak cakap ek. Its like satu organisasi yang mewakili asasi untuk handle program, bantu pihak pengurusan in part of involving the students, Kind of la kot. If ada yang berminat nak jadi sma ni, please contact me. Haha takdelah. Nanti boleh la daftar and interview. SMA ni dah wujud since asasi kat palam lagi before kitaorang pindah dengkil. So bila pindah, just drag the organization.

Ada lagi. Lepas satu satu aku teringat. Pasal kokurikulum. Dulu kalau kat Palam, kena kumpul kupon at least 3, and the rest markah tu based on markah kelab koku yang kita masuk. Like dulu kat palam aku masuk Community Service ceh haha. But then since pindah Dengkil yang still baru ni, still lack of some facilities, so officially-nya no koku for this sem. Markah koku akan based on kupon kita. Sebanyak mana kupon yang kita ada, sebanyak tu la markah kita. I guess. Or might be based on our mentor. Lagi lagi ada certain penasihat kelab koku tu yang tak pindah rasanya and also due to no bus here. Takde lagi bas UiTM dengkil ni. So yeah, time to collect coupons. Haha.

Okay enough la tu pasal dengkil ceh haha. Actually aku nak cakap pasal something else ehehe. Ehem ehem. 

1 Februari 2016.

Genap umur aku turnsss toooo..... 19 ! Oh yeahh dah makin tuaaa. Sob sob sob. Huhu. Ahaha yeah birthday aku dah tiba hari tu. Seminggu dahh. 1 Februari :D Well biasalah dapat wishes from my family, friends, classmates and semua la. I'm appreciate it so much those yang wish aku hehe. 

To my family thanks and love u guys so much :)

To my old friend, thanks ye wish my birthday and be the first one yang wish cehh. Tak tahu nak percaya betul ke tak kau cakap kau set reminder birthday aku ahaha. Kau ni memang kawan yang baik :P

Thanks so much to my besties, Afifah. Bangun-bangun pagi je dah voicenote kat wassap nak wish aku huhu. 

Also besties Fatihah 'Izzati, thanks yo teha wish aku nun jauh dari Mesir. Haha

My other 04s and revivenates alsoo hehe. 

Lastly, untuk classmates aku yang terchentaa (lol haha), F5. Aku appreciate wishes korang and for the girls yang sanggup duk tepi court futsal memalam buta dengan esoknya tu nak kuiz, still duk sambut birthday dengan burger dan air ahahaha. Well yeah thats not the plan tapi alang-alang la kan.

And for others yang wish aku, wassap ke fb ke or ada yang jugak voicenote wish birthday (unexpected person lol haha) thank you so much. 



Well, semakin meningkat usia ni semakin dekatlah usia kematian kita :'( 

Oh yeah. A day before balik rumah, I mean before cuti raya cina (weee.. K lol dah cuti dah pun hehe), we all the F5s gathered with our beloved and sporting mentor, Miss Fizah to celebrate and makan-makan untuk the first one time kat dengkil ni and first 2016. Gather pertama F5 di Dengkil cehh haha. As sampingannya celebrate januarians yang dah lepas and februarians yang baru saja ( thats me la tu ahaha ). Takdela. So its like a one of the happy moments la kat dengkil ni huhu. Yeah. So here I attached some of the pictures below. 


Yeayy the cake ! Hehe. Well, its says ' F5 Babies & Miss Fiza Birthday ' :)


Ahaa. Inilah dia geng-geng F5 aku cehh haha. Kitaorang makan-makan kat atas stage kauu.. Haaa. Stage kat tengah-tengah anjung tu haha. Okay yang tengah tu, very middle one, haa tu la miss fiza. Bagi aku untunglah siapa next mentee dia for the next asasi. 'Cause she is so sporting and do care about us. Yeah, maybe one of the reason sebab miss belum kahwin lagi so its like takde benda sangat kena fikir banyak masa or whatever la kan. But still, for me she's the best one :D


Oh yeahh ! Ahaa the people in this picture are alllll the februarians hehe. Miss pun februari jugak tau. So februarians kat sini is aku, miss fiza, sanoh and haziq. Supposedly naim sekali but he's already fly to mesir. And so bad my kembar tak seiras aku musuh dalam kelas eh partner gaduh aku (means he is twin of the name haha. Nama je sama okey, aku takde kembar huhu) , kutuk aku time ambil gambar. Ceitt. Mentang-mentanglah aku ni kecil kau kutuk yee. Ahaha walaupun yeah the fact is aku terasa kecil di situ XD Well, no offense huhu.

So thats all from me. Life update from Dengkil. Eh tak sekarang di rumah kesayangan ceh. Life update in Dengkil InsyaAllah, ada masa aku update lagi apa-apa pasal uitm dengkil, pasal asasi uitm sini. Walaupun tinggal berbaki beberapa weeks je lagi huhu. Then see in the next entry. The next life update. Hehe. 


* * * * * *


To find yourself is to be yourself. Get yourself prepared to get the worth thing through the hard road.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...