21 March 2018

Tips Menabung Hanya RM5 !


Hi there!

Okay so today just want to share with you guys a little secret of mine. Well, this secret pun I learnt from the other person. Looks interested, so I just make it a try. You should try to. Or, maybe you had done it. Hehe. Well, I know ramai jugak yang buat cara macam ni, or maybe other ways. Yang penting menabung untuk masa depan, itu yang utama.

Alright, here comes to my little secret on how to save or to ‘menabung’ your money πŸ’°πŸ’°πŸ’°. It started when I saw a post by my senior where he showed a collection of RM5 notes that he’d saved them for some time. It such an encouragement or tips that made me do the same thing. But in my way, of course. I didn’t know his way but I use mine.

Image result for RM5

Firstly, if you have any RM5 note in your wallet, handbag, or anywhere, keep it somewhere else. I mean, separate and keep it in a special case or box, something like that. Like me, I save them in 'sampul duit raya' when I was in college, then transferred them to another envelope whenever I was at my home.

Secondly, NEVER USE them though somehow you need them. But yeah, sometimes I broke the rules. Hahaha. But now I’m trying to be more discipline of myself. And, also if can, don’t use that RM5 note when buying though you have them in your wallet. Just use another notes, RM1 ke, RM10 ke, RM50 ke, even RM100 sekalipun. But not RM5. The important thing is, you need to be discipline and honest okay.

Well, if the emergency really really hits you, okay then. Just use it. I remind you, IF REALLY REALLY REALLY EMERGENCY ❗❗. Kalau tak, tak menjadi la savings you alls. Okay, so hasil daripada pengumpulan duit RM5 aku selama ni, haa nak tahu tak berapa? Memang la tak banyak sangat tapi boleh laa untuk tahap beginner macam aku.

Setelah dikira tambah tolak darab bahagi duit aku guna pastu masuk balik semua semua tu, jadi la….. RM400. Alhamdulillah.. But not sure for how long. I guess like, for one semester? Sebab aku pun tak ingat since when aku start kumpul but for sure when I was in my study in second semester. So agak-agak dalam 4 months la kot.

For me, RM400 was quite much kot kann.. And so, now my savings not in my hand right now, not in my special case too, but in Tabung Haji. Yes, savings tu aku simpan dalam Tabung Haji (well, I'm a student not employed yet so yeah). See? If you keep saving and saving and saving, you could keep much more than this. But must follow the rules and be discipline okay?

Oh yeah. Sebolehnya, bagi aku jangan simpan duit tu dalam akaun bank yang korang selalu guna. Since aku ni student and such a girl , so aku kena la jauhkan duit tu dari aku hahaha. Otherwise kalau letak dalam bank yang kita selalu guna (macam aku bank islam la), tendency untuk guna duit tu SANGAT TINGGI beb!πŸ’ΈπŸ’Έ

Okay, that’s all. I hope you gets some benefits here and maybe you can do the same thing like I do. And maybe, it is with the bigger value of ringgit notes. Who knows?

This is just one of my way in saving. Well, every person has their own way in saving. You may also share on how you do your savings in your way. πŸ˜‰

Alright then, see you in the next entry. Have a nice day! Thank you for reading! 🌸

Image result for RM5 note cartoon

17 March 2018

Avoidant Personality Disorder (APD)

Hai gais! So today I would like to share with you guys about this one kind of personality. Some people may heard about this, even has this personality, or maybe some people never heard of this thing. And don't even know what this all. Oh before that, I'm not a psychologist but just human. Lol.  So, maybe some of these are based on my opinion and also other references.

Let me tell you a little bit about Avoidant Personality Disorder (APD).

Adakalanya, kita sendiri tak sedar kita ada personaliti lain daripada yang lain. Baiklah, jadi apa itu APD?

Apa itu APD?

APD ialah Avoidant Personality Disorder di mana seseorang mempunyai personaliti untuk mengelakkan dirinya dalam sesuatu situasi. Ringkasnya, lebih kurang begitulah. Selalunya, ia lebih kepada perasaan malu yang ada dalam diri dan juga keyakinan diri yang rendah menyebabkan seseorang itu ingin mengelakkan dirinya dalam situasi tertentu seperti dalam bersosial.

Tak ramai ada personaliti begini, dan selalunya mereka yang mempunyai 'extremely shyness' ataupun 'fear of rejection' boleh memiliki personaliti APD ini.

Definition of APD (PsychologyToday)

Avoidant personality disorder is a psychiatric condition characterized by a lifelong pattern of extreme social inhibition, feelings of inadequacy, and sensitivity to rejection. People with avoidant personality disorder may avoid work activities or decline job offers because of fears of criticism or disappointment from others. They may be inhibited in social situations as a result of low self-esteem and feelings of inadequacy. Additionally, they may be preoccupied with their own shortcomings and form relationships with others only if they think they will not be rejected. Loss and rejection are so painful to these individuals that they will choose loneliness rather than risk trying to connect with others.

What are the symptoms?
  • Easily hurt by criticism or disapproval
  • No close friends
  • Reluctance to become involved with people
  • Avoidance of activities or occupations that involve contact with others
  • Shyness in social situations out of fear of doing something wrong
  • Exaggeration of potential difficulties
  • Showing excessive restraint in intimate relationships
  • Feeling socially inept, inferior, or unappealing to other people
  • Unwilling to take risks or try new things because they may prove embarrassing

Related image

Haa, mengaku sikit siapa ada simptom macam ni?? 


Hahaha yes I admit I have some of these symptoms. Well, that's one of the reason I'm writing on this topic today. But not all of that. And yeah, I'm not in that kind of extremely severe personality. Of course even the personality have few types of severity. Normal, mild, moderate, severe, and extremely severe.

I guess I'm mild or moderate. For sure, not extreme. Sebab I still berminat untuk involved kan diri I in activities, spit out things I want to say (sometimes la), involved myself with friends, cuma terkadang tu biasalah malunya mengatasi segala. Hihi.


Jadi, bolehkah APD ini dirawat? Jawapannya, mungkin boleh sekiranya anda sendiri ada usaha untuk bantu diri anda supaya dapat keluar daripada kepompong yang anda duduk selama ini. Antara rawatan yang boleh anda dapatkan adalah mengambil ubat antidepressant untuk mengurangkan rasa sensitif terhadap sesuatu penolakan. Fear of rejection. 

BUT! Make sure bukan sembarangan ubat! Seeloknya dapatkan ubat daripada ahli psychologist yang bertauliah, supaya tak adalah anda tersalah makan ubat atau terlebih dos pengambilan ubat tu ye!

Anda juga boleh mendapatkan khidmat psychotherapy untuk membantu anda. A combination of medication and talk therapy may be more effective than either treatment alone.

People with this disorder may have some ability to relate to others, and this can be improved with treatment. Without treatment,  those with avoidant personality disorder may become resigned to a life of near or total isolation. They may go on to develop a second psychiatric disorder such as substance abuse or a mood disorder such as depression. It is important to get help from a health-care provider or a psychiatrist if shyness or fear of rejection overwhelm one's ability to function in life and form relationships. (PsychologyToday)

Haa, kalau rasa anda ni macam berada dalam golongan yang severe atau extremely severe, ada baiknya anda cepat-cepat dapatkan rawatan, okay? Sebab mungkin personaliti ini akan menyukarkan kehidupan anda di masa akan datang, kerana kebanyakan kerjaya kita semua memerlukan kita untuk berhadapan dan berkomunikasi dengan orang lain.

Dan paling penting juga, sokongan daripada yang tersayang seperti ahli keluarga, suami atau isteri, sahabat dan masyarakat juga memainkan peranan yang penting tau! Semangat dan sokongan itu penting supaya mereka akan tidak terasa keseorangan dalam jalan perubahan mereka.

If you guys want to test if you have this APD, you can check it out on these few online tests (Just click in the link below).




These are just a few. Well, there are many others online test that you can just googling them up and do it!

Oh and to those who have this APD (well that includes me), I hope you can quickly move on from this disorder and be more successful in the future. All the best to you!

Have a happy weekend! 🌸

*source: PsychologyToday

16 March 2018

Overnight Trip

Selamat malam semua! Haa sebab tajuknya 'night' so kita pun post entri ni malam la hehe. Honestly, entri ni dah berdraf lama sejak aku cuti sem lagi, bulan Januari dan baru sekarang naik kat blog. Hahahaha gila beb dah DUA BULAN kot hahaha. Tapi kisah apa aku, upload jugak la kat sini 😌

Jadinya entri kali ni aku nak share tentang pengalaman first time aku overnight kat luar kolej. Benda ni kami dah rancang nak buat after last paper final exam, which was on 12th January. See? Hahaha lama dah kan tapi aku baru nak update kat blog aku ni lol. 

At first I thought it just for girls only since before final hari tu Ainin just cakap dia cadang nak buat girls day out gituu. But end up, we got 3 boys there. Takpela, tak kisah pun lagi okay la kan sebab overnight kot so maybe better ada lelaki. Oh actually, we planned it either two options: malam 12 Jan sampai pagi or pagi 13 Jan sampai petang. And the vote goes to 12 Jan.

Before that, roughly our tentative on the day:

-makan, wayang(late night movie), lepak kedai mamak, solat subuh kat masjid palam, balik kolej.

Last paper kami 12 Jan, and that night the plan go on. Ada masalah dengan kereta sewa sikit sebelum kami keluar petang tu which made us late and late sampai end up sudahnya kami bermaghrib kat masjid puncak alam tu je ha. Supposedly at 6 all of us should be ready to go out. But yeah.

After that, dinner time! Well, ada la benda-benda sikit jadinya kami just makan kat kedai makan kat Shah Alam tu je yang biasa-biasa. Tak ingat nama kedai, and so we just went for foods like nasi goreng and chicken chop. No steamboat or something more delicious ke apa ke. Apa-apa jelah asalkan perut kenyang kan? πŸ˜‰

Makan malammm

Next station?

Sebab benda ni pun dan berbulan berlalu aku pun ingat-ingat lupa huhu. Tak silap aku, kami pergi solat Isyak dulu kat masjid negeri. Ya Allah.. kelakar jugak la kalau dikenang semula. Disebabkan kami datang agak lewat jugak, dan masa tu masjid dah nak tutup. Orang masjid nak kunci dah. Nak jadi cerita, lepas kami (yang perempuan la) ambil wuduk solat semua tu haaa.. Lepas je kami bagi salam terus lampu ditutup dengan orang masjid! Nasib la kami sempat la habis solat tapi tak siap pakai tudung lagi. Dengan bersumberkan cahaya telefon kami tu la kami bersiap pakai tudung segala bagai.

Oh tapi orang masjid perasan jugak la ada kami rupanya kat situ. Nasib baiklah kalau tak habis la kami kena kunci kat dalam tu ha. Haha.

Selesai urusan penting, kami terus menuju ke Subang Parade untuk late night movie 🎬 kami. Wuhuu! Rasanya ini je kot antara tempat wayang yang dekat dan ada movie tengah malam yang kami nak tengok. Cadangnya kami nak tengok ‘Insidious the Last Key’ tu, tapi ada yang dah tengok (termasuk aku), jadinya kami berpecah cerita. 6 of us went for Insidious and another 6 of us went for The Commuter. Of course aku tengok The Commuter.

Insidious mula pukul 12.30 tengah malam dan The Commuter mula 12.45 tengah malam tak silap aku. So we finished a bit late from Insidious team. Lol.

Its already 3 am I guessed at that time, so we just tried to look out if there’s still uptown that were opened up. But yeah, 3 pagi kot kat Shah Alam mana ada kan. Kalau kt KL tu ada la rasanya. So we just went for ‘makan angin’ around situ. Ainin la yang lead. I mean, led by car la. Kami guna 2 kereta since ada 12 orang kan.

And I remembered that, sometimes Shafiq always picked on me bila aku menyanyi. Haha. Aku tak la nyanyi kuat tapi tu la, Shafiq can hear me and looked at me, teased me. Malu pulak aku weh dia tengok aku nyanyi hahaha. Tapi lagu melayu la kahkah.

After that, we went back to Puncak Alam, met and picked up Anna, our classmate whose overnight trip with her friends. Lepas tu kami just lepak kat kedai mamak sampai pukul 5 pagi macam tu. Gila la. Kami tak masuk la gate UiTM tu pagi pagi buta sebabnya nanti confirm kena tahan. And either kena tahan tulis nama bagai, or pb(polis bantuan) takkan bagi kami masuk selagi belum pukul 6.30 or 7 pagi lebih kurang. So that’s why we made up that decision. Gila aihh menahan mata sampai pagi. Kami lepak tu gila bising. Oh well, lupa pulak dalam group kami tu ada yang mulut potpet sikit tu yang jadi riuh sekampung πŸ‘„. Hahaha. 

Lepas lepak kedai mamak, then kami pergi masjid Puncak Alam. Pukul 5 pagi macam tu, siap ambil wuduk tunggu untuk solat subuh pulak. Mata memang berat dah tu tapi menahan la sebab dah ambil wuduk nanti takut batal pula kalau tidur. Selesai je solat subuh, apalagi kami terus la balik kolej.

Sampai kat kolej pagi tu dalam pukul 7 la lebih kurang. Sebelum semua balik bilik, kami selesaikan semua benda kalau ada yang belum selesai macam hutang ke nak bayar balik duit ke nak bayar duit kereta ke apa, just settle that all first. Balik tu memang terus tidur la! Nothing in mind other than sleep! 😴

'Farewell sem 3 from us!'

That’s all for our overnight trip. It’s my first time overnight trip and not sure if it was the last time. Lol. But for sure, it was really great and nice! Well, since we were going with our classmates so it was okay!

Tips for overnight trip? πŸŒšπŸš— (acah2 expert je haha)

1.     Must have a plan. Where to go, distance and timing ⏳. (tapi selalunya boleh jadi last minit punya plan haha)

2.     Driver pun penting! Plus with co-pilot. (well, ainin je yang bawa kereta tak tukar-tukar pun hehe)

3.     Places to go. Sebolehnya set la tempat mana nak pergi, senang nak timing gituu. Like us, tempat makan always be the hardest one to choose. Lol.

4.     Better to have boys I think. For safety maybe. And I guess they have much experience. Maybe. Girls saja pun boleh. Ini maybe sebab most of us are first timer. Kot.

5.     Please be prepared. I mean, prepared to open your eyes the all night. Yang jenis mata tu tepat 12 malam je terpejam hmm takyah ah. This is overnight, siapa suruh tidur?! Haha takde la gurau je.

Sorry, this is just my opinion, since I'm also a first timer to this huhu.

Well. I think this trip was totally nice and quite tiring also since on that day we had our last paper which we already used up our mind to the paper. Siang jawab paper, malam berjaga. Hmm.

Anyway, it was a good experience and great moments I had with my friends. I hope all these moments will be cherished and hope you guys get along well with your friends. Till the next entry!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...